Trucades: 93 455 30 17 / Whatsapp i telegram: 601 452 403 comandes@rocaguinarda.org

XAINDÓ, XARXA D’INTERCANVI DEL GUINARDÓ

Som una xarxa d’intercanvi d’objectes, serveis i coneixements del barri del Guinardó. Funcionem mitjançant un grup d’Internet.

Contacte: xaindo@gmail.com  o angel.navascues@gmail.com

El nostre objectiu principal és fomentar uns hàbits de consum responsable, allargant la vida útil dels objectes i reduint la multiplicació de productes d’ús escàs. D’aquesta manera s’aconsegueix generar menys residus i alhora estalviar diners. Així no només hi guanya la persona individual que intercanvia, sinó tot el col·lectiu, ja que contribueix a preservar el medi ambient.

Desitgem crear un espai on el verb «comprar» se substitueixi pel d’«intercanviar». I per poder ser una alternativa real a l’actual sistema monetari i de consum, en cap cas està permesa la utilització de diners, ni les ofertes de serveis a canvi de diners, ni cap mena d’anunci o publicitat que estigui relacionat amb un objectiu comercial.

Què he de fer per inscriure-m’hi?
Cal escriure un mail a xaindo@gmail.com sol·licitant l’alta al grup. Heu d’indicar amb quina freqüència desitgeu rebre els missatges: un per un o bé agrupats.

No cal viure al Guinardó per formar-ne part. Sempre és més còmode si els intercanvis es fan al mateix barri, però no és condició indispensable.

Com funciona la xarxa?
Un cop donats d’alta, si voleu fer una oferta o demanar alguna cosa només heu d’escriure un mail a l’adreça xaindo@googlegroups.com i tots els membres de la xarxa el rebran. Si hi ha alguna persona interessada, contesteu directament a l’adreça de correu electrònic de la persona que ha posat l’anunci.

Quins intercanvis s’hi poden fer?
Objectes: roba, llibres, discos, CD, DVD, electrodomèstics, mobles, eines, articles de decoració, etc. L’única condició és que siguin utilitzables, encara que siguin vells.

Serveis, habilitats i coneixements: des d’informació d’un país al qual voleu viatjar, un tall de cabells, intercanvis d’idiomes, ajuda domèstica, teràpies naturals, coneixements informàtics…

I tot allò que se us acudeixi!

Han de ser equitatius, els intercanvis?
Això dependrà del criteri dels «intercanviadors». En els intercanvis, el valor dels objectes, al contrari del que succeeix en el mercat, no el posa una tercera persona, sinó cadascuna de les parts que intercanvien, en funció de les seves circumstàncies.

Per exemple, potser teniu un objecte que ja no necessiteu, i us conformeu a buscar-li un nou amo, abans d’optar per portar-lo a la deixalleria, i a canvi no necessiteu res en aquest moment. En aquests casos, una solució imaginativa és canviar l’objecte per un bon àpat casolà, per exemple. Altres opcions són regalar l’objecte o deixar l’intercanvi obert, per si més endavant sorgeix alguna nova necessitat, o buscar un intercanvi amb una tercera persona. No hi ha normes en aquest sentit.

I si em vull donar de baixa?
Només heu d’escriure a l’adreça xaindo@gmail.com demanant la baixa i deixareu de formar part del grup.

EL MERCAT D’INTERCANVI DEL GUINARDÓ

Cada any ens trobem en persona en el Mercat d’Intercanvi, que és la festa anual de l’intercanvi al nostre barri i se celebra al mes de maig, durant la Festa Major del Guinardó. Llavors disposem d’un dia sencer per intercanviar i retrobar-nos compartint un àpat de germanor.