Trucades: 93 455 30 17 / Whatsapp i telegram: 601 452 403 comandes@rocaguinarda.org

RESSENYES

Títol: CANÇÓ DE LA PLANA
Autor Kent Haruf
Ed. del Periscopi / Random House
Preu: 18,90 €  Soci: 17,95 €

Aquest llibre ens va agradar molt tant per l’estil com pel contingut. L’estil és senzill i planer, directe per explicar unes històries molt corrents de gent comuna, però a la vegada aprofundeix en explicar la naturalesa humana dels personatges.
Respecte al contingut, són petites històries que es creuen. A un petit poble de Colorado un professor d’institut mira de tirar endavant amb la depressió de la seva dona i dos nois a punt d’entrar a l’adolescència, que mostren una gran capacitat d’observació per una vida adulta que els inquieta per moments. D’altra banda, una noia jove a qui l’han fet fora de casa quan la mare ha descobert que estava embarassada, gràcies a la intervenció de la seva professora es pot aixoplugar a la casa de dos vells germans concos que tenen una granja on viuen aïllats del poble. Són vides senzilles, amb aspiracions modestes, però que mostren com es pot donar caliu personal i acabar creant lligams excepcionals que poden canviar la vida d’aquestes persones.

Francesc Bayo

Títol: CANTO JO I LA MUNTANYA BALLA
Autora: Irene Solà
Ed. Anagrama
Preu: 16,90 €  Soci: 16,05 €

M’ha sorprès gratament i el recomano a tothom. Es tracta de narracions curtes que encara que no tenen un lligam directe, estan totes relacionades. Llegint el llibre recordes, per si ho havies oblidat, que formes part d’una natura on cap ésser és més important que l’altre. El fet de donar veu a qualsevol ésser viu, i no viu, que configura el nostre paisatge proper pirinenc, li dona al llibre una riquesa imaginativa espectacular. No us perdeu la narració de les trompetes, hi pensaré amb un gran somriure quan les caci al bosc. Solament afegir que la narrativa que utilitza és tan visual i tan dinàmica que quan t’endinses a  les històries et  quedes sense alè.

Lluis Canyameres Cervera

Títol: EL MONSTRE DE LA MEMÒRIA
Autor: Yishai Sarid
Ed. Club Editor
Preu: 16,95 € Soci: 16,10 €

Un historiador explica la seva experiència de guia als camps de concentració nazis de Polònia. Fa de guia a persones jueves, militars, estudiants, turistes, etc. Banalització del mal, conflicte interior i un final que us impressionarà. No és un llibre més sobre l’Holocaust, és un llibre molt especial, escrit de manera magistral i traduït fantàsticament per Roser Lluch.

Pep Novellón

Títol: EL DIA DEL WATUSI
Autor: Francisco Casavella
Editorial: Anagrama
Preu: 24,90 Soci: 23,65€

M’agradaria recomanar El día del Watusi, de Francisco Casavella, una exploració a la Barcelona underground de finals dels vuitanta i inicis dels noranta. Amb un estil accelerat i ple de girs i d’incògnites. La recomanaria a totes aquelles persones a qui els agrada conèixer les entranyes de la vida urbana, nocturna i marginal. Un estil únic d’escriptura.

Cai Felip

Títol: GINA
Autora: Maria Climent i Huguet
Ed. L’Altra Editorial / Alfaguara
Preu: 17,90 € Soci: 17,00 €

Recerca de la maternitat d’una persona amb esclerosi múltiple. Com pot ser que una persona amb aquesta malaltia tingui aquest sentit de l’humor? Com pot ser que una novel·la amb aquest argument pugui ser tan i tan divertida? Doncs ho és!! Una dona entestada a viure la vida bé i amb humor.

Pep Novellón

Títol: EL CASTELL
Autor: Frank Kafka
Traducció: Joan Ferrarons
Club Editor. Col·lecció: El Club dels Novel·listes
Preu: 22,95 € Soci: 21,80 €

Clàssic de la literatura, però si no l’heu llegit o bé fa temps que no el teniu a les mans, aquesta traducció de Joan Ferrarons és una delícia. Passa d’allò més bé amb una frescor de paraula com mai l’havia sentit amb Kafka. L’argument? Doncs el personatge principal K, de qui no sabem res, arriba a un poble situat al peu d’un castell… Un clàssic amb el qual podreu passar una molt bona estona.

Pep Novellón

Título: FUGIR ERA EL MÉS BELL QUE TENÍEM
Autora: Marta Marín-Dòmine
Club Editor. Col·lecció: El Club dels Novel·listes
Preu: 16,50 € Soci: 15,70 €

La Marta deixa Barcelona i arriba al Canadà; la llibertat que li genera aquest viatge li permet llegir les memòries del seu pare sobre els dos exilis que va patir. La Marta dialoga amb el seu pare, l’acompanya en el seu exili fins a la seva llibertat. Un llibre sobre la memòria històrica. És un llibre que no fa servir el drama humà per crear un relat populista, com passa en molts d’altres. La Marta ens obliga a reflexionar, no a plorar. Ella barreja patiment amb orgull, sabent en tot moment com lluitar amb ell.

Pep Novellón

Títol: CA LA WENLING
Autora: Gemma Ruiz Palà
Editorial Proa
Preu: 20,00€  Soci: 19 € 

Durant la lectura d’aquest llibre et fiques irremeiablement a la vida de la Wenling, l’ànima de la perruqueria a on va la narradora a fer-se la manicura. Però també a la vida de les dones que hi van, amb les seves tristors i alegries. Ca la Wenling es converteix a poc a poc també en la teva perruqueria. Es barregen històries, algunes reals i moltes ficcionades, però amb un fons real. A mi personalment m’ha tocat a prop perquè em recorda que quan treballes de cara al públic les persones a les quals atens es converteixen una mica en les teves amistats i inclús en família. Un llibre tendre, punyent a vegades, real com la vida mateixa i molt proper. El recomano a tothom.

Teresa Pazos

Títol: EL DARRER CLAN
Autor: Joan Anton Abellán
Il·lustracions: Quim Bou i Mas
Editorial: MMV
Preu: 22,00€ Soci: 20,90 €

És una novel·la ambientada a la prehistòria i més concretament al Paleolític, fa uns 40.000 anys. Geogràficament s’inicia a la conca del Roine i acaba al Pla de l’Estany. Hi ha molt poques novel·les que expliquin com vivien els nostres avantpassats primitius, i encara menys que estiguin escrites en un llenguatge clar i entenedor per a joves lectors. A més està molt ben documentada.
La història comença amb un terratrèmol que canviarà la vida d’homínids de diversos clans, corresponents a l’espècie Neandertal i Cro-magnon. La destrucció del seu hàbitat els obligarà a buscar-ne un de nou. Aquest viatge ple d’aventures i dificultats serà l’objecte de la narració.

Ariadna Aparicio

Títol: CONTES DE BONA NIT PER A NENES REBELS
Autores: Elena Favilli i Francesca Cavallo
Ed. Estrella Polar
Preu: 19,95 € Soci: 18,95 €

A la meva filla de vuit anys li encanta llegir cada nit el llibre Contes de bona nit per a nenes rebels. Estem aprenent un munt de coses de grans dones; gaudeix amb les històries i amb les il·lustracions.

Laura García

Títol: ENDEVINALLA VA, ENDEVINALLA VE
Autor: Francesc Salvà i Sandra Aguilar
Ed. Salvatella
Preu: 8 € Soci: 7,60 €

Cent endevinalles per als més petits amb dibuixos que els ajuden a trobar la solució. Per passar una bona estona llarga o per llegir a estonetes en aquests dies que estem tancats a casa.

Martina Miras

Títol: LA MEVA CASA AL BOSC
Autor: Laëtitia Bourget
Il·lustracions: Alice Gravier
Ed. Libros del Zorro Rojo
Preu: 22,90 € Soci: 21,75 €

Un llibre desplegable amb precioses il·lustracions. Per una banda, es veu el camí per arribar a casa i, per l’altra, l’interior de la mateixa casa. Ple de detalls per buscar i gaudir-ne. Dos metres de dibuixos per jugar i aprendre. Dona molt de joc tant a petits com a grans.

Martina Miras

Títol: SÀPIENS
Una breu història de la humanitat

Autor: Yuval Noah Harari
Traducció: Marc Rubió
Ed. Edicions 62, 2016
Preu: 19,90 € Soci: 18,90 €

Ben documentat i de lectura amena, Sàpiens fa un viatge des dels primers homínids en l’actualitat. Intenta contestar preguntes que ens fem sobre els nostres orígens com espècie. Què va distingir els sàpiens per quedar-nos com a única espècie Homo a la terra? Quins avantatges va suposar ser capaç de cooperar en grups més enllà del nucli tribal? Quins avantatges vam tenir enfront d’altres animals socials? Fins a quin punt continuem sent caçadors-recol·lectors? I fidels a la tribu? L’agricultura va suposar un guany? La mitologia, les creences, els diners, els imperis ens han portat a viure en una societat globalitzada. Però és més justa? Som més feliços? Preguntes per mirar l’avui amb perspectiva històrica i decidir cap on volem que camini la humanitat per poder viure en un planeta habitable. Una lectura apassionant que m’ha fet reflexionar.

Alícia Palau

Títol: X UN BON CLIMA
El llibre verd de Barcelona
Autor: Jordi Bigues Balcells
Il·lustració: Susanna Campillo Besses
Ed.: Ajuntament de Barcelona, 2019
Preu: 15,00 € Soci: 14,25 €

«Es mucho más fácil concebir que “nosotros” —el pueblo, el proletariado, los trabajadores, el “99%”— somos los “buenos”, frente a una pequeña minoría que nos oprime. Es mucho más duro admitir hasta qué punto todos nosotros estamos implicados en el sistema y tener que revisar nuestra adhesión personal a muchos valores y estilos de vida dominantes.» Anselm Jappé

En aquest llibre, el Jordi, un bon amic compromès amb l’emergència climàtica, ens convida a començar per canviar la nostra mirada i els nostres hàbits des d’allò més proper i quotidià: la llar, el barri, la ciutat… És una caixa d’eines per a l’acció climàtica i ambiental.

Alícia Palau

Títol: MAL BON PARE
Autor: Sergi Pons Codina
Ed. Amsterdam
Preu: 18,90 € Soci: 17,95 €

El protagonista d’aquesta novel·la ha de decidir, entre ser un bon o un mal pare.

En Carles Vila ambicionava una maduresa tranquil·la. Estava a punt de fer-ne quaranta. Les nenes gairebé pujaven soles. Estava cada cop més convençut que la vida era un bumerang que l’havia portat lluny, però que acabaria deixant-lo suaument a la porta del bar d’on havia sortit, l’enyorat Mars del Carib.
S’equivocava. Un embaràs inesperat li barra el camí de la llibertat i el porta a enfrontar-se a la realitat formada per l’expectativa d’una família nombrosa, una feina tediosa, pares ultraconservadors, sogres benpensants i un dolor d’estómac emprenyador que no acaba de marxar.

En aquest relat, irònic, vital i força desvergonyit, hi ha una reflexió sobre la llibertat personal, les relacions de parella, la relació amb els fills, amb els pares… i tot amb un llenguatge planer i molt directa.

Alícia Palau